Szálkásszőrű tacskó

Ez az oldal a leendő kutyatartóknak próbál segíteni. Tacskó,szálkásszőrű tacskó. Hatásos kullancs elleni szer. Kíméletes féreghajtás. Szükséges-e, a kutyának vitamint adni? A, B ,C, D, E- vitamin és ásványi anyag, nyomelem adagolása. B17 vitamin, mire jó és miben található? A kutya és a rák elkerülése. Egészség. A szálkásszőrű tacskók sajátosságai.

Link

vitamin-egészség esküvő Pannako Katalógus Chat-Lak-ozz! a chat

Utolsó kommentek

 • Ildiko Pal: Sziasztok nekem van egy 14 éves kis kutyusom emlodaganata van több helyen. Az egész jobb oldali te... (2017.05.24. 10:35) Emlődaganat kialakulása kutyáknál
 • Nikolett Antal: Kedves üdvöske! Nekem lenne pár kérdésem Van az egyik barátnőmnek egy palota pincsi kutyája amin... (2017.03.06. 22:02) Emlődaganat kialakulása kutyáknál
 • LászlóAndi: Köszönöm a tájékoztatót, de még nem kaptam választ arra, hogy akkor mit is adjunk a tacskó kutyákn... (2017.01.03. 12:31) Kutyatápok
 • MGE: Igaz, hogy előállítja a szervezete, de adott esetben szüksége lehet C-vitaminra, ahogy Te is írtad... (2015.12.14. 15:07) A kutya és a C-vitamin. (Szálkásszőrű tacskó)
 • remenyke: Ágnes Nikolett! Sajnos csak most vettem észre a kérdésed! Minden séta előtt,bepermetezés után, 2-3... (2014.01.17. 20:54) Hatásos módszer, kullancs ellen.
 • Thomas Mark Nemchuck (törölt): Szia! Nekem hosszú szőrű tacsim van és ma tudtam meg én is miután észleltük a csomót,hogy emlődaga... (2013.07.17. 18:29) Emlődaganat kialakulása kutyáknál
 • Ágnes Nikolett: Milyen gyakran kell a levendulás vizes készítménnyel bekenni a kutyát? Naponta kenjem be? Írtad 1:... (2013.06.10. 18:21) Hatásos módszer, kullancs ellen.
 • Péter01: Sziasztok. Örülök, hogy rátok találtam. Olyan problémám van, hogy van egy 11éves törpe tacsim (Jac... (2013.01.16. 11:36) Tacskóbénulás
 • csene: Jó napot a kutyámat 5 napja műtötték emlő daganattal és nagyon bevan dagadva a jobb oldali lába,az... (2012.08.29. 18:36) Emlődaganat kialakulása kutyáknál
 • remenyke: @Lovasnocy: Lehet, hogy neked van igazad. Egyébként nem azt írtam, hogy egy falatot sem egyen, han... (2012.06.26. 16:35) A kutya hiánybetegségének tünetei
 • Utolsó 20

SZÍVFÉRGESSÉG

2015.08.02. 17:39 udvoskeMi is a szívférgesség?


A szívférgesség egy súlyos, sokszor halálos kimenetelű, élősködők által okozott megbetegedés, amely már hazánkban is terjedőben van. Az ún. szívférgek (Dirofilaria immitis) okozzák, amelyek a beteg állatok tüdejében, szívében, valamint az ezekhez kapcsolódó nagy erekben élnek, súlyos tüdőbetegséget, szívelégtelenséget és egyéb szervek károsodását okozva.
A szívférgesség kedvenceink közül a kutyákat, macskákat és a vadászgörényeket érinti. Ritkán emberekben is előfordul kevésbé súlyos tüneteket okozva.
A vadon élő húsevők és a kóbor kutyák is ki vannak téve a fertőzésnek, a települések környezetében így fontos fertőzési forrásnak tekinthetőek.Szívférgesség kutyákban


A kutya a szívférgesség természetes gazdája, ami azt jelenti, hogy a benne élő szívféreg lárvák képesek felnőtt férgekké érni és utódokat létrehozni. Amennyiben a fertőzés kezeletlenül marad, a férgek száma folyamatosan nő, akár több száz is lehet. A férgek jelenléte visszafordíthatatlan károsodást okoz a szívben, a tüdőben és a verőerekben. Ennek köszönhetően a fertőzés egészségkárosító hatása az élősködők elpusztítása után is fennmarad. Az előzőekből következik, hogy a szívférgesség elleni védekezés legfontosabb lépése a megelőzés, valamint, ha a fertőzés már fennáll, a mielőbbi kezelés.Szívférgesség macskákban


A macskák szívférgessége nagyban eltér a kutyákétól. A macska a szívféreg ún. atipikus gazdája, aminek következtében a férgek fejlődési alakjai a legtöbb esetben elpusztulnak még azelőtt, hogy ivarérett férgekké válnának. A szívférges cicákban általában 1-3 darab felnőtt féreg van jelen, de sok fertőzött cica szervezetében egyáltalán nincs felnőtt féreg, így a szívférgesség macskákban sokszor nem kerül diagnosztizálásra. Épp ezért fontos tudni arról, hogy macskában akár a lárvák is tudnak súlyos légzőszervi megbetegedést okozni.
Mivel a macskák nem valódi gazdái a szívférgességnek, így náluk gyakrabban fordul elő a férgek más szervekbe vándorlása, mint kutyákban, így a tünetek is szerteágazóak lehetnek.
A kutyákban a felnőtt férgek elpusztítására alkalmas készítmény nem alkalmazható macskákban, így a fentieket is figyelembe véve cicáknál kifejezetten fontos a fertőzés megelőzése.Hogyan történik a szívféreg fertőzés átvitele egyik állatról a másikra?


A szúnyogok fontos szerepet játszanak a szívférgek fejlődési ciklusában. A fertőzött kutyában vagy vadon élő húsevőben élő felnőtt nőstény férgek mikroszkopikus méretű újszülött lárvákat, ún. mikrofiláriákat hoznak létre, amelyek a gazdaállat vérében keringenek. Amikor a szúnyog vért szív egy fertőzött állatból, ezeket az apró lárvákat is felszívja.
A szúnyog szervezetében fejlődési ciklusuk folytatódik, és 10-14 nap alatt ún. fertőző lárvává alakulnak. Amikor ez a szúnyog újra vért szív egy másik kutyán, macskán vagy vadállaton, ezeket a fertőzőképes lárvákat az állat bőrére pottyantja, amelyek a szúrási csatornán át jutnak be új gazdájukba.
Ebben az új gazdában kb. 6 hónap alatt érnek felnőtt szívférgekké, amennyiben a gazda immunrendszere nem semmisíti meg őket. A felnőtt férgek kutyában általában 5-7 (!) évig, macskában 2-3 évig élnek.
A férgek hosszú életkora teszi lehetővé, hogy megelőzés nélkül szezonról szezonra növekedjen a férgek száma az adott gazdaállatban.Melyek a szívférgesség tünetei kutyákban?


A fertőzés kezdeti stádiuma tünetmentes vagy enyhe tüneteket okoz. Minél régebbi a fertőzés (vagyis nagyobb számú a jelenlévő élősködő), annál nagyobb az esélye a tünetek megjelenésének. Az aktív vagy súlyosan fertőzött, esetleg más betegségben szenvedő kutyákban súlyos tünetek is megjelenhetnek.
Jellemző tünetek a folyamatosan fennálló köhögés, fáradékonyság (akár kismértékű testmozgástól), csökkent étvágy, fogyás. Ahogy a betegség előrehaladottabbá válik, szívelégtelenség is kialakulhat, ez sokszor a has megnövekedését okozó ún. hasvízkórral jár. Ha nagyszámú szívféreg van jelen egy kutyában, ezek akár el is zárhatják a véráram útját, így hirtelen keringési összeomláshoz és a vörösvérsejtek széteséséhez is vezethet. Ezen súlyos szövődmény jelei a hirtelen fellépő nehezített légzés, halvány szájnyálkahártya, sötét színű, véres vagy kávészínű vizelet. A férgek sürgős eltávolítása nélkül ezt a legtöbb kutya nem éli túl.Melyek a szívférgesség tünetei macskákban?


A szívférgesség tünetei macskákban nagyon enyhék vagy nagyon súlyosak lehetnek.
Jellemző tünetek a köhögés, asztmaszerű rohamok, vissza-visszatérő hányás; étvágytalanság, fogyás. Elvétve megfigyelhető lehet a mozgás nehezítettsége, ájulás vagy görcsök megjelenése, esetleg a hasban folyadék felhalmozódása.
Sajnos sokszor csak a hirtelen ájulás, hirtelen bekövetkezett elhalálozás lehet az egyetlen tünet.Melyek a szívférgesség tünetei vadászgörényben?


Vadászgörényekben a szívférgesség ritkán fordul elő, megjelenése a kutyákéhoz hasonló. Bennük akár egy darab felnőtt féreg is súlyos keringési és légzőszervi tüneteket okozhat. Emellett komoly tünetekhez vezethetnek a vérárammal tovasodródó leszakadt féregdarabok is, amelyek a tüdőben megakadva annak károsodását okozzák.
A tünetek a következők: levertség, fáradékonyság, nyitott szájjal, ill. kapkodva történő légvétel, halvány vagy szürkés árnyalatú szájnyálkahártya, köhögés.Szívférgek előfordulása emberekben


Általában a bőr alatti kötőszövetben találhatóak, ahol apró csomókat hoznak létre. Általában a fej és a felsőtest (nyak, felső végtagok, mellkas) bőrében, illetve a szemben lokalizálódnak. Belső szervekben ritkán találhatóak meg.Mennyire van kitéve házi kedvencünk a fertőzésnek?


Sajnos hazánkban nincsenek teljesen egyértelmű adatok a szívférgesség előfordulásáról, de az egyértelműen elmondható, hogy folyamatosan terjedő betegségről van szó. Az ország keleti feléről származik a legtöbb bejelentett eset. Budapesten fertőződött házi kedvencről egyelőre nincs hír.
A fertőzésnek leginkább kitett kedvencek a nedves, erdős területekre, illetve a keleti országrészbe kiránduló vagy ott élő kutyák. A keleti országrészből származó rossz állapotú, mentett kutyusok körében találták a hazai kollégák a legtöbb szívférgességgel fertőzött beteget.
Külföldre kiránduló kedvenceink nagyobb mértékben vannak kitéve a fertőzésnek, ha Dél-Európába utaztatjuk őket, mivel ott az éghajlati sajátosságok még inkább kedveznek a szívférgesség terjedésének.
Amerikában, ahol a szívférgesség már jó ideje mindennapos állategészségügyi probléma, időről időre frissített térképek állnak rendelkezésre az egyes területek fertőzöttségét tekintve, sajnos Európában még nincsenek ilyen naprakész adatok.Mit kell tudnia egy gazdinak a szívférgesség szűréssel kapcsolatban?


A szívférgesség egy súlyos, fokozatosan romló állapottal járó betegség. Minél előbb derül rá fény, annál jobb a gyógyulási esélye az érintett állatnak. Kevés olyan korai jele van a fertőzöttségnek (ha van egyáltalán), amely állatorvosi segítséggel kimutatható. Ehhez vérmintára van szükség, és a vérben jelenlevő mikroszkopikus lárvákat vagy a felnőtt férgekről leváló apró fehérjerészeket tudja kimutatni.
Rendelőnkben végzünk helyben értékelhető a felnőtt nőstény férgeket kimutató gyorstesztet, míg partner laborunkban lehetőség van a mikroszkopikus lárvákat kimutató legmegbízhatóbb, ún. Knott-teszt, valamint további tesztek elvégzésére is.Mikor kell a szívférgesség szűrést elvégeztetni?


Mivel hazánkban nem ismerjük pontosan a fertőzöttség mértékét, a külföldi ajánlások figyelembe vételével határozzuk meg a szűrés gyakoriságát és módját.
Bonyolítja a szűrési eredmények értékelését, hogy hazánkban egy rokon faj, a Dirofilaria repens, az ún. bőrférgesség kórokozója is jelen van, de létezik a kétféle fertőzés elkülönítésére kifejlesztett speciális teszt is. (A bonyodalmat a 2 faj fertőző lárváinak hasonlósága okozza.)

Kutyánál, macskánál és vadászgörénynél a szűrés eltérő módon és időben történik.Kutyáknál:


Minden kutyát évente érdemes szűrni a fertőző lárvák és a felnőtt férgek vérbeli jelenlétére

• 7 hónap alatti kölyköknél szűrés nélkül is el lehet kezdeni a megelőző kezelést (mivel legalább 6 hónap kell a kimutathatósághoz). 6 hónappal az első preventív kezelést követően szükséges először tesztelni, majd ezt 6 hónap múlva ismételni. Ha ez negatív, akkor évente szükséges újra ismételni a szűrést.
• A kölykökhöz hasonlóan kell eljárni a korábban szívférgesség megelőzésben részt nem vevő kutyáknál, tehát 6 hónapos időközzel kétszer kell őket szűrni, majd ezt követően évente
• Ha kimaradt egy ideig a megelőző kezelés, azonnal kell tesztelni, majd 6 hónap múlva ismételni, ezt követően pedig évente

Az évente történő szűrésre azért van szükség, hogy lássuk, hogy az általunk alkalmazott megelőző kezelés valóban hatékony-e az adott állatnál. A megelőzésre alkalmazott készítmények nagyon hatékonyak, de még így sem zárható ki 100%-ban a fertőzés veszélye. Amennyiben akár csak 1 adagnyi megelőző gyógyszer kimarad, kedvencünk megfertőződhet. Azt sem lehet teljes mértékben kizárni, hogy kedvencünk esetleg kiköpte a tablettát, vagy lenyalogatta magáról a bőrre csepegtetett készítmény egy részét.
Mivel a kezeletlen fertőzés súlyos megbetegedéshez vezethet, a szűrésre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy mielőbb kiderüljön, ha kedvencünk esetleg szívféreggel fertőzött.Macskáknál:


a szívférgesség kimutatása jóval nehezebb a kutyákhoz képest, mivel a macskákban kisebb az esélye a felnőtt férgek jelenlétének. A fertőző lárvák is ritkán jelennek meg a vérben. Tünetek esetén olyan kiegészítő vizsgálatok, mint szív ultrahang és mellkas röntgen készítése is része a szűrésnek.Vadászgörényekben:


is hasonló nehézségei vannak a fertőzöttség kimutatásának a férgek kis száma miatt, illetve a fertőző lárvák is kb. csak az esetek 50%-ában vannak jelen a vérben. A diagnózis felállításában náluk is nagy szerepe van a mellkasröntgennek és a szív ultrahangnak.Mi történik, ha a kutyám szívférgesség teszt eredménye pozitív?


Senki nem szeretné, hogy a kutyája szívférges legyen, de a jó hír az, hogy az időben felismert fertőzés kezelhető. Tüneteket mutató kutyánál az első cél az, hogy a kutyus állapota stabilizálva legyen, majd ezt követően igyekszünk elpusztítani a felnőtt férgeket és fejlődési alakokat a lehető legkevesebb mellékhatás jelentkezése mellett.A soron következő lépések, ha a szívférgesség teszt eredménye pozitív:• A pozitív (felnőtt féreg kimutatására alkalmas) gyorsteszt eredményt meg kell erősíteni egy más típusú, általában referencia laborban végzett teszttel, mert néha előfordulnak fals pozitív eredmények. Az ismétlésre azért van szükség, mert a szívférgesség kezelése nagyon kockázatos és drága, tehát a lehető legbiztosabban tudnunk kell, hogy valóban ezzel a betegséggel állunk-e szemben.
• Mozgáskorlátozni kell a kutyát rögtön a diagnózis kimondását követően, még akkor is, ha nagyon aktív kutyusról van szó… Sajnos a fizikai aktivitás megnöveli az esélyét annak, hogy a férgek súlyos kárt tegyenek a tüdő és a szív szöveteiben. Minél súlyosabbak a fennálló tünetek, annál komolyabb mozgáskorlátozásra van szükség.
• A következő lépés a kutya állapotának stabilizálása. Ez a tünetek súlyosságától függően akár hónapokig is eltarthat.
• Ezután történhet a kezelés megkezdése. Amennyiben a kezelő állatorvos úgy ítéli meg, hogy a kutya állapota elég stabil ahhoz, hogy meg lehessen kezdeni a felnőtt férgek elleni kezelést, egy több lépcsős kezelési protokollt fog javasolni. A tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató kutyáknak nagyon jó esélye van a gyógyulásra. A súlyosabb tüneteket mutató kutyáknál is van esély a sikeres kezelésre, de itt a kezeléssel járó komplikációknak előfordulásának sajnos nagyobb az esélye. A féreg fertőzöttség mértéke nem mindig korrelál a tünetek súlyosságával, így előfordulhat, hogy a nagy mennyiségű féreggel fertőzött kutyának is alig van tünete a fertőzés korábbi stádiumában.
• A kezelés eredményének követésére ennek befejezése után 6 hónappal a szűrés ismétlése, majd folyamatos megelőző kezelés a kutya egész életén keresztül, egész évben.Mi történik, ha a cicám szívféreg szűrésének eredménye pozitív?


Macskákban a szívférgesség lefolyása, és ezért a kezelése is máshogy zajlik, mint ahogy az a kutyáknál történik. Mivel a macska nem az ideális gazdaállata a szívférgeknek, a fertőzések egy része – az immunrendszernek hála - magától megszűnik, bár ez a fertőzés bizonyos károsodásokat hagyhat hátra a cicák légutakban. A keringési rendszerbe került férgek is okozhatnak tüneteket, ilyenek a köhögés, zihálás, nehezített légzés. A szívférgek a cicák testének más részeire is elvándorolhatnak, leginkább az agyba, a gerincvelőbe és a szembe, itt okozva a szervekre jellemzően különböző tüneteket.
Amennyiben a felnőtt szívférgek elpusztulnak a cica szervezetében, ennek súlyos komplikációi lehetnek, például súlyos tüdőgyulladás, tüdőembóliaAmit várhatunk, ha cicánk pozitív eredményével szembesülünk:


• Pontos diagnózis. Legtöbbször a cicákban 1-2 felnőtt féreg található, amely nehezíti a diagnózist, azonban a cica méretéhez képest ez a kis mennyiségű féreg is súlyos tüneteket tud okozni. A fertőzöttség kimutatáshoz sokszor nem elegendőek a már ismert tesztek, ezért sokszor mellkasröntgent, szív ultrahangot, esetleg részletes vérkép vizsgálatot is szükséges végezni.
• Kezelés. Sajnos a kutyákban használt gyógyszer macskákon nem alkalmazható, így csak támogató és tüneti jellegű kezelés alkalmazására van lehetőség, akár kórházi körülmények között. A cél a macska stabilizálása és egy hosszú távú kezelési terv meghatározása.
• Az állapot követése. Ahogy már korábban is írtuk, a macskák maguktól meg tudnak szabadulni a felnőtt férgektől, de az ezek által okozott károsodás már nem minden esetben fordítható vissza. Amennyiben a cicának nincsenek légúti tünetei annak ellenére, hogy tüdejében férgeket találtak, a mellkas röntgent 6-12 havonta javasolt ismételni. Ha enyhe tünetei vannak, kis adagban adott szteroid hatású gyógyszerekkel csökkenthetőek a férgek által okozott gyulladásos tünetek.
• A megelőző kezelés fenntartása.

Vadászgörények kezelési protokolljáról jóval kevesebb pontos információ érhető el, de jó hír, hogy náluk alkalmazható a kutyákban használt, a felnőtt férgek elpusztítására alkalmas készítmény is. Kis testméretük miatt bizonyos szövődményekre hajlamosabbak, mint a kutyák, így a tüneti és támogató kezelésnek ugyanúgy nagy szerepe van, mint a macskák szívférgességének kezelésénél.
Megelőzésre a vadászgörényeknek is ugyanúgy egész éven keresztül szükségük van, mint a kutyáknak és macskáknak.

Forrás:
Dr. Csikós Katalin

Forrás: American Heartworm Society, Association of Exotic Mammal Veterinarians

A védekezés és szűrés mikéntjéről az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrumban kérhetnek további felvilágosítást.

 

Szólj hozzá!

Címkék: teszt macska szűrés védekezés lárvák szívférgesség szívféreg férgeket cicákban szívférgek Kutyáknál vadászgörénynél